Behandelingen

Binnen de praktijk worden 2 soorten behandelingen gegeven; Acupunctuur en Shiatsu. Daarnaast kunnen er adviezen worden gegeven met betrekking tot de voeding en Chinese kruidenformules.

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die zo’n 3000 jaar geleden is ontstaan. Volgens de TCG bestaat alles wat leeft, naast de stoffelijke elementen, uit energie waarbij lichaam en geest één geheel zijn. Bij een disbalans door ziekte of stress kan acupunctuur de energie weer zoveel mogelijk in balans brengen.
Acupunctuur is op alle leeftijden inzetbaar. Het helpt kinderen gezond op te groeien en het maakt studenten en volwassenen weerbaarder tegen de drukte van alledag. Een acupuncturist biedt een deskundige ondersteuning in gezond worden en gezond blijven op een natuurlijke manier.

Shiatsu is ook ontstaan in het verre oosten. Het is een massagevorm gebaseerd op de gedachte dat al het leven uit energie bestaat. Bij de gezonde mens zijn de energiestromen in balans. Bij stress en ziekte ontstaat er disbalans.
Door het drukken en masseren van specifieke punten op het lichaam met de duim, vingers en de handpalm, kan de therapeut de energiestromen weer vloeiend laten lopen. Doordat shiatsu een milde en aangename therapievorm is, kan het op alle leeftijden worden toegepast; van baby’s tot ouderen. Voor mensen met een angst voor naalden kan shiatsu een goede vervanger zijn voor de acupunctuur.


Om een juiste diagnose te kunnen stellen kunnen er 3 systemen worden toegepast: er is een vragenlijst waarmee de verschillende klachten worden besproken, er wordt een polsdiagnose gedaan en de tong wordt bekeken. Met name de tong en de pols geven een goed en duidelijk beeld over de energieverdeling in het lichaam. Aan de hand van deze 3 systemen wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Omdat ieder mens uniek is, wordt de behandeling persoonlijk afgestemd.

Niet alle aandoeningen kunnen 100% worden opgelost. Daar waar dit niet mogelijk is kan de behandeling een hele goede ondersteuning zijn om deze aandoeningen te verlichten.

Wat kan er behandeld worden?

Binnen de praktijk is er een specialisatie van de behandeling van pijnklachten en blessures aan het bewegingsapparaat (spieren, pezen en gewrichten). Het verschil met een westerse behandeling is dat in de oosterse behandeling niet alleen naar het bewegingsapparaat wordt gekeken maar ook naar de verstoringen in de energiebanen (meridianen) die op het bewegingsapparaat liggen. 

Daarnaast kunnen in de praktijk ook de volgende aandoeningen worden behandeld:

  • spijsverteringsklachten, problemen met stoelgang, overgewicht, opgeblazen gevoel
  • hart­ en vaatziektes
  • blaas­ en nierklachten
  • long- en luchtwegklachten
  • keel-, neus, oor- en schildklierklachten
  • oogklachten
  • hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen
  • stress, vermoeidheid, slapeloosheid, burn-out
  • allergieën, huidproblemen
  • menstruatieklachten, kinderwens, zwangerschapsklachten
  • chronische aandoeningen
  • ondersteuning bij reguliere behandelingen zoals pijnbestrijding, vermindering van misselijkheid

MAAR, de behandelend therapeut is géén arts of medisch specialist! Bij ernstige en/of acute klachten dient er altijd eerst een huisarts of specialist te worden geraadpleegd. Ook is de therapeut dusdanig opgeleid om symptomen/klachten te herkennen die onderzocht moeten worden door een (huis)arts. In dat geval zal de therapeut dit ook kenbaar maken.